Rim og Remser

rim og remser

Der findes mange danske rim og remser. De fleste af disse er skrevet med fokus på børn. Nogle af dem er dog mere populære end andre, hvilket du – sandsynligvis – også husker fra egen barndom. Ønsker du at give nogle af disse rim og remser videre til dit barn, din nevø eller lignende, så er du kommet til det rette sted. Her finder du nemlig en god liste.

Hvad er en remse?

En remse er en fjollet eller meningsløs ordrækkefølge, der typisk er skrevet og opstillet i verseform og er bestående af ord, der ligner hinanden set ud fra et lydligt perspektiv. Det er derfor, det ofte bruges i forbindelse med børnerim. Det er selve rytmen bag, der giver mening for børnene og får dem til at huske de lange og forholdsvis meningsløse remser.

Oversigt over danske rim og remser

Der findes mange danske rim og remser. Nogle er af nyere dato, men en stor del stammer fra mange år tilbage i tiden. Hvis du er på udkig efter en oversigt over danske rim og remser, så er du kommet til det rette sted. Det gør sig gældende, hvad end du ønsker at finde en remse fra din barndom, lære nye remser eller derimod lære dit barn nogle rim og remser.

Hvem er det, der banker? Det er Peter Anker! Hvem er det, der lukker op? Det er Peter Sukkertop! Hvem er det, der kommer ind? Det er Peter Slikkepind!

Ride, ride, ranke – hesten hedder Blanke. Føllet hedder Abildgrå og det skal Søren ride på.

Hatten af i stuen ellers kommer fruen. Hatten af i klassen eller kommer Madsen og gi’r dig én på kassen!

Marie Marie Marolle – Flyv op til Vorherre og bed om godt vejr.

Sprøjterne kom susende og vælted’ alle husene, men da de kom til Gammelstrand, var der ingen ildebrand.

Mester Jakob, Mester Jakob – Sover du? Sover du? Hører du ej klokken? Hørre du ej klokken? Bim, bam, bum! Bim, bam bum!

Peter Mathiesen red på grisen, over isen, med avisen – først gik isen, så gik grisen, og til sidst gik lille Peter Mathiesen.

Slikke Rikke, Slikke Rikke – hun skal altid tigge. Må jeg få? Må jeg få? Slikke Rikke – du må gå.

Goddag på en søndag. Jeg skulle hilse på tirsdag og spørge på onsdag, om I på torsdag ville komme på fredag og besøge os på lørdag?

Når du plukker roser, pluk så en til mig. Når du tæller venner, glem så ikke mig.

Abel Spendabel, hvad koster din sabel? To mark og to ifald den er go’. Vil du ha’ den af kobber, så gå til min svoger. Vil du ha’ den af glas, så gå til Bajads.

Lotte gik, Lotte gik, op og ned af gaden. Mens hun gik, mens hun gik, fik hun ondt i maven.

Godnat! Sov hos hvor kat. Kan du ikke få ro, så sov hos vor ko. Kan du ikke få hvile, så sov i vor pile.

Æbler og pærer, de vokser på træ. Danser min pige, så danser jeg med. De rige må køre, de fattige må gå, og Kongens dragoner på vagten må stå.

Roser er røde, violer er blå, jordbær er sød, og du er ligeså.

Store uger siger tik-tak, tik-tak. Små ure siger tikke-takke, tikke-takke. Små lommeure siger tikke-takke, tikke-takke, tikke-takke, tik.

Dikke dik, min far! Sikke lår, sikke ben, og sikke skridt, han tar’!

Tommeltot faldt i vand, pegefinger hjalp ham op, langemand bar ham hjem, guldbrand lagde ham i seng, og lille Peter Spillemand løb hjem og sladrede.

Klappe, klappe kage. I morgen skal vi bage, fire og tyve kager. Dyppe, dyppe døde, dyppe dem i sukker og fløder, så smager de så søde.

Mis-kis, grå kat, hvor var du henne forgangen nat? Jeg var ude i Møllerens Hus, der var hverken rotter eller mus. Kun en lille hund, der sagde vov-vov.

Derfor skal du læse rim og remser med dit barn

Børn kan rigtig godt lide lyde. De kan lide at sige ord, som de selv synes lyder sjove, og du kan oven i købet også gøre børn mere opmærksomme på sproget via sjove ord og lyde. Sprog er noget, der skal opleves og ikke kun forstås med hovedet. Ved hjælp af rim og rytme kan du åbne for det musikalske, legende og sanselige i sproget, som taler til børn.

Hvad kan rim og remser gøre for børn?

Børn kan hurtigere lære at huske nye ord, hvis de er kombineret med rytme. Børns hjerne vågner på en helt anden måde, og de bliver derfor både nysgerrige, interesserede og lydhøre. Ikke nok med det, så sættes deres kropssprog lettere i fokus, når rim og remser tages i brug. Er det endnu ikke noget, du har prøvet kræfter med, så tøv ikke længere.

Både rim og remser appellerer nemlig til dine børns måde at forstå verden på. Derved bliver de tilbudt forskellige former for sprog at kommunikere med og på. Det er ikke kun i Danmark og i den danske kultur, at det gør sig gældende, for  i flere andre kulturer findes der også rim og remser, som er opstået på enkle universelle rytmer og med fokus på børn.

Rim og remser er gode til at styrke barnets sprog

Rim og remser er ikke kun gode til at skabe et smil på læben hos dine børn. Sammen med sange er det også en rigtig god måde at styrke dit barns sproglige udvikling. Der er flere årsager til dette, men de skyldes hovedsageligt, at de kombineres med rytme, som barnet kan huske. Selv små børn kan synge og remses, før de selv kan lave hele sætninger.

Det styrker dertil den sproglige udvikling, fordi sange, rim og remser er tekster, man vender tilbage til gentagende gange. Det er dog vigtigt, at du husker, at det i rim, remser og sange ikke blot er hvad, vi siger, men også hvordan det siges, der har relevans. Det er i høj grad rytmen, der er med til at øge den sproglige bevidsthed, men dog på en legende måde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here