Svære gåder

svære gåder

Gåder findes i alle afskygning. Nogle er sjove og andre er platte, men der findes også svære gåder. Det er hjernevridere, der får alvor sætter gang i tankerne. Sådanne gåder kan tage udgangspunkt i alt fra matematik og naturvidenskab til en logisk tankegang. Ønsker du at udfordre dig selv eller dine nærmeste med en gåde, så er det de svære, du skal gå efter.

Nogle gåder er naturligvis sværere end andre. Derfor er du også selv herre over, hvor meget, du ønsker at udfordre dig selv eller dine nærmeste. Det kan hurtigt blive interessant at se, hvordan folk nærmest vrider sig af irritation over, at de ikke kan gennemskue din gåde. Vær dog varsom med, at det ikke bør være noget, der ødelægger den gode stemning.

Oversigt over svære gåder

Hvis du søger inspiration til svære gåder, du kan medbringe til næste familiesammenkomst eller du blot ønsker at udfordre din egen intelligens, så er du kommet til det rette sted. Herunder finder du en god oversigt over svære gåder. De varierer i forhold til sværhedsgrad, men fælles for dem alle er dog, at de kræver at du overvejer dem meget grundigt.

En mand har den samme rutine hver dag. Han bor på 12. etage og tager hver morgen elevatoren til p-kælderen, hvorefter han kører på arbejde. Når han kommer hjem tager han elevatoren fra p-kælderen op til 7. etage, og tager trappen resten af vejen til 12. etage. Hvorfor?

Svar: Han er dværg og kan kun nå knappen til 7. etage inde i elevatoren.

For mere end 100 år siden overleverede en alkymist en flaske til den daværende konge. Flasken indeholdte en væske, der var så farlig, at den øjeblikkeligt ville opløse alt, den kom i berøring med. Men hvordan vidste kongen, at han løj?

Svar: Flasken var ikke blevet opløst af den farlige væske.

Der er 30 passagerer i en bus. 19 af passagerne står af ved første stoppested, 6 står af ved det næste og 2 mere står af ved det sidste. Hvor mange personer er der tilbage i bussen efter det sidste stoppested?

Svar: 4. Der er 3 passagerer og 1 buschauffør.

To personer mødes tilfældigt på en vej. “God dag, far!”, siger den ene. “Ja, jeg er nok din far, men du er ikke min søn”, svarede den anden. Hvordan kan det lade sig gøre, at det ikke er hans søn?

Svar: Det var hans datter.

Du kommer hjem og bemærker, at der flyder vand ud under døren. Du låser dig ind og ser, at nogen har glemt at slukke for vandhanen. Gulvet flyder i vand, telefonen virker ikke og der er ikke nogen i nærheden. Du har en spand, en støvsuger, en haveslange, et tomt badekar, en klud og en kurv til rådighed. Hvordan starter du?

Svar: Du starter selvfølgelig med at slukke for vandet.

Du havde et træ i haven med fire æbler. Så kom præsten forbi med sin han datter, og degnen og hans kone, som tog ét hver. Der var stadig dog ét æble tilbage på dit træ. Hvordan kan det lade sig gøre?

Svar: Degnens kone var præstens datter.

Ved højlys dag kommer en taxachauffør den forkerte vej ned gennem en ensrettet gade. To politibetjente er tilstede, men de gør ikke noget ved det. Hvorfor stopper de ikke taxachaufføren?

Svar: Taxachaufføren var gående og gjorde derfor ikke noget forkert.

To fanger er indespærret i en celle i en dyb fangekælder. Øverst oppe er der et ulåst vindue, men uanset hvordan, de forsøgte sig på det, så kunne de ikke nå vinduet. De besluttede sig for at grave en tunnel, men gav hurtigt op. Pludselig gik det op for den ene, hvordan de kunne flygte. Hvordan kunne de det?

Svar: Fortsætte med at grave, men i stedet bruge jorden til at bygge en høj, der kunne nå op til vinduet.

En morder er blevet dømt til døden. Han får muligheden for at vælge mellem tre døre. Det første rum er fyldt med skudsalver, det næste rum er fyldt med snigmordere og det tredje er fyldt med løver, der ikke har fået mad i tre år. Hvilket rum er det sikreste valg?

Svar: Rummet med løverne, for de ville være døde uden mad i 3 år.

Du har seks glas stående på række foran dig. De første tre er tomme og de sidste tre er fyldt med vand. Du må kun flytte på ét glas, men skal arrangere dem, så der ikke er to tomme eller to fulde glas ved siden af hinanden. Hvordan opnår du dette ved kun at røre ét glas?

Svar: Du tager det midterste af de fyldte glas og hælder over i det midterste af de tomme glas.

Svære gåder er en god måde at udfordre dig selv

På lige fod med, at folk løser Sudoku, for at udfordre sig selv, så kan du også udfordre dig selv ved at løse gåder. Hvis det er noget, du ønsker at begive dig ud i, så kan du for alvor udfordre dig selv ved at hæve sværhedsgraden på dine gåder. Nogle af de gåder, du finder herover er vanskelige, men du kan endda finde nogle gåder, der er endnu sværere.

Nogle gåder kræver, at du er dygtig til matematik, mens andre blot kræver, at du har en logisk tankegang og er dygtig til at tænke en smule kryptisk. I mange tilfælde har du mulighed for at udfordre dig selv på yderst intens vis, hvis du falder over en af de markant hjernevridere, men du kan også finde svære gåder, der kan løses ved blot at tænke sig om.

Udfordre andre med svære gåder

Det er ikke kun dig selv, du kan udfordre med svære gåder. Du kan også tage dem med i sociale sammenhænge, hvor du kan udfordre venner, bekendte og familie med gåder, du kender svaret på. Det kan være en sjov aktivitet, hvis man blot sidder ved bordet eller i stuen med en kop kaffe – specielt hvis det er en gåde, der for alvor får dem til at tænke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here