Danske ordsprog

danske ordsprog

Der findes mange danske ordsprog, der er blevet delt gennem generationer. Nogle af dem er mere kendte end andre, og nogle af dem bruges endda i daglig tale. De fleste ordsprog har en vis visdom over sig, hvorfor de kan være lærerige, såfremt de bruges i den rette sammenhæng. En del af de danske ordsprog er dog i højere grad morsomme end lærerige.

Ikke desto mindre, så er det fornuftigt at have et kendskab til et udvalg af ordsprog. Det er der flere årsager til, eftersom de forskellige ordsprog kan bryste sig af flere anvendelsesmuligheder. Det kan være et inspirerende indslag i tale, det kan være et sjovt input i en samtale ved køkkenbordet, eller de kan bruges som mere gængse vendinger i hverdagen.

Find mange danske ordsprog her på siden

Føler du ikke, du har et godt nok kendskab til de mange danske ordsprog? Har du længe haft et ønske om, at udvide det antal ordsprog, du har opmagasineret i hjernen? I så fald er du kommet til det helt rette sted. Her på siden kan du finde et stort udvalg af danske ordsprog, hvorfor du naturligvis også kan finde nogle ordsprog, der virker tiltalende for dig.

Tab og vind med samme sind.

Et ordsprog, der handler om, at du ikke bør være hverken en dårlig vinder eller taber. Samtidig indikerer ordsproget også, at du ikke bør have det dårligt over, at du har tabt – du bør være lige så glad, som hvis du har vundet.

Intet godt, kommer let.

Du skal arbejde hårdt, hvis du vil opnå noget. Du skal ikke forvente, det bliver let. Hvad der er værd at opnå, kommer nemlig ikke let, og hvad der kommer let, er ikke værd at opnå.

Den man tugter, elsker man.

Med dette menes, at omsorg eller kærlighed for en person kan komme til udtryk i form af hård behandling af vedkommende. I mange tilfælde bruges det dog i forbindelse med f.eks. drillerier.

Den enes død, den andens brød.

Dette ordsprog bruges hovedsageligt i forbindelse med situationer, hvor tab og ulykke for én person, kan være til gavn for andre. 

Der er ugler i mosen.

Hvis der er noget galt eller hvis, du har en fornemmelse af, at der foregår noget fordækt, foreligger en skjult fare eller en vanskelighed, så kan dette ordsprog bruges.

Der er ingen ko på isen.

Et dansk ordsprog, der har været brugt i rigtig mange år. Det bruges hovedsageligt, hvis der ikke er nogle problemer eller fare – eksempelvis i forbindelse med en aftale eller lignende.

Af gammelt jern smedes nye våben.

Genbrug og genanvendelse er meget fremme for tiden. Derfor bruges et ordsprog som dette også ofte, da det hentyder til, at alt kan og bør genbruges.

Fra børn og fulde folk skal man høre sandheden.

Hvis du gerne vil høre sandheden om noget, så skal du spørg et barn eller en fuld person. De har nemlig ikke forståelse for, at der i nogle situationer kan være konsekvenser ved at fortælle sandheden.

Blod er tykkere end vand.

Et gammelt ordsprog, der betyder, at familieforhold er vigtigere og mere holdbart end andre relationer. Der har dog været tvivl om, hvorvidt det er et ordsprog, der faktisk stammer fra det danske folkefærd.

Det skal gøre ondt, før det gør godt.

Et ordsprog, der bruges meget, når folk går gennem en svær eller hård tid. Der menes, at det skal gøre ondt, inden det igen kan blive godt – og at du bare skal blive ved med at bevæge dig fremad. 

Bedre sent end aldrig.

Ét af de mest simple ordsprog. Der hentydes nemlig blot til, at det er bedre, at du bliver sent færdig med noget fremfor aldrig. Bruges blandt andet i forhold til arbejdsopgaver eller når man endelig ses med en gammel ven.

En fugl i hånden er bedre end ti på taget.

De ting, man ejer eller de ting, man har opnået, betyder mere og har større værdi end de ting, du tror, du kan komme til at eje eller tror, du kan opnå. Nyd og værdsæt dine ting og præstationer.

Æblet falder ikke langt fra stammen.

Børn har ofte en tendens til både at ligne sine forældre, opføre sig som dem, vælge samme levevej, og have de samme interesser. Med dette ordsprog menes, at der ikke er stor forskel på børn og forældre.

Fej for egen dør først.

Et gammel ordsprog om, at man skal sørge for at have styr på sit eget, inden man kommer efter andre. Det mener meget om et andet dansk ordsprog, der hentyder til det samme: Kast ikke med sten, hvis du selv bor i glashus.

Hvo intet vover intet vinder.

Tør du ikke at løbe en risiko, så kan du heller ikke vinde noget eller komme langt i livet. Det bruges eksempelvis i forhold til at springe ud i et nyt arbejde, blive selvstændig eller spørge din drømmepige ud på en date. Hold dig ikke tilbage.

Hastværk er lastværk.

Du skal ikke være forhastet. Det kommer kun til at skabe problemer og du vil ikke få det optimale ud af det, hvad end det er en gåtur i parken, en vigtig arbejdsopgave, du skal lave, eller en stil, du skal skrive til skolen.

Danske ordsprog har været delt i generationer

De ordsprog, du kan læse herover er ikke alle er nyere dato. Langt de fleste har været delt i generationer, og mange har bestemt også skabt deres kendskab til de forskellige ordsprog gennem deres forældre eller bedsteforældre – det er måske også noget, du kender til? Det er dog en skam, at ordsprogene skal gå tabt, og derfor bør du nu også lære fra dig.

Hvis du kender til mange ordsprog, så lad andre vide det. Lær andre om ordsprogene. Det er en stor del af det danske sprog, der kan risikere at gå tabt, hvis de forskellige ordsprog stille og roligt falder i forglemmelse. Det er ikke noget, der betyder, at du skal bruge ordsprog i hver anden sætning, men at der er mange situationer, hvor du godt kan bruge dem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here